Coco conserveert op Het Hembrug

Op 23 april 2016 opende Coco Conserven zijn fabriek op Het Hembrugterrein.
Een verslag van de feestelijke opening. Met blik. Veel blik.

Als een ouderwetse kermisattractie staat een toren van blikken opgesteld in het midden van de kleine fabriekshal. Vroeger werden hier granaten geproduceerd, maar vandaag opent conservenfabrikant Coco Conserven zijn deuren. Doel: culinaire gerechten in blik produceren.

coco03

Industrie in ere herstellen
Het idee voor de conservenfabriek ontstond nadat oprichters Vera Bachrach, Joris Jansen en Sascha Landshoff de tostifabriek in Amsterdam opzetten: een stadsboerderij waar alle ingrediënten voor de tosti on the spot werden geproduceerd. ‘Maar,’ legt Vera uit, ‘dat was nogal een inefficiënt productieproces.’

Het deed hen realiseren dat industrie zo zijn voordelen heeft, als je het afzet tegen vers. ‘We willen altijd alles maar vers. Terwijl dat een heleboel verspilling meebrengt. Verse producten moeten gekoeld getransporteerd worden, gekoeld in de schappen en thuis gekoeld bewaard worden. En dan nog gooi je je tomaten na drie dagen weg.’

De industrie, in de vorm van het blik, biedt uitkomst vindt Coco Conserven. Want ingeblikte producten hoef je niet te koelen en je kunt ze tot wel 30 jaar bewaren. Bovendien is blik als verpakkingsmateriaal het best te recyclen. Het wordt met een magneet uit de afvalberg gevist en daarna omgesmolten voor hergebruik.

coco-conseven
Blik op de kaart
Maar is eten uit blik wel lekker? Vera : ‘Jazeker! Eten uit blik kan heel lekker zijn. En het is net zo gezond als vers eten. Wij willen het blik weer op de kaart zetten.’

Dat was precies de insteek van Coco-oprichter nummer 4, zakenvrouw Liesbeth Gouwens. Voor haar werk moest ze veel in Spanje zijn. Ze zag dat daar veel en lekker uit blik gegeten wordt. Dat wilde ze ook in Nederland introduceren. Ze hield een presentatie over haar idee op een blikkencongres, en liep de andere Coco-oprichters tegen het lijf.

coco02Kunstenaars in het voedsel- en warengebeuren
Vera geeft een rondleiding door de oude de granatenfabriek, die de vier eigenhandig ombouwden tot conservenfabriek. ‘We hadden nogal een romantische inborst, zagen een keuken voor ons met potten, pannen en kruiden.’ Ze kijkt om zich heen in de roestvrijstalen keuken, waar alles klinisch schoon is. ‘Maar dan reken je dus even buiten het voedsel- en warengebeuren. Je mag nog niet eens een houten pepermolen hebben.’

Met twee kunstenaars annex koks, een futurologe en een zakenvrouw had geen van de oprichters een achtergrond in de levensmiddelenindustrie. Er ging een wereld voor hen open. Joris: ‘Alles moet traceerbaar zijn, tot aan de zwarte peperkorrels uit India aan toe. Je moet weten welke soort bacteriën en sporen in je ingrediënten zitten. En laten zien wat je eraan doet om te voorkomen dat mensen ziek worden.’ Maar ze verkregen de juiste papieren en konden aan de slag.

Schipholgans
Vandaag lanceert Coco Conserven het eerste assortiment: pastasaus, ganzenrillette en ribollita.

De conservenfabrikant probeert zoveel mogelijk overschot en reststromen te gebruiken. Dat wil zeggen: producten die niet meteen afzet vinden of om een of andere reden als onverkoopbaar worden bestempeld. Zo is de rillette gemaakt van Schipholganzen, zaten er vlekjes op de bonen in de pastasaus, en was het brood in de ribollita te oud om te verkopen.

Alle ingrediënten komen uit Nederland. Vera: ‘De groenten zijn biologisch. En de dieren zijn goed gehouden. Alles komt van producenten die we kennen. De bonen komen bijvoorbeeld van de familie Smak uit Lutjewinkel.’

coco01

Blik op de toekomst
Wat staat er voor de toekomst op het menu? Vera: ‘Dat is moeilijk te zeggen. Het hangt ervan af welke reststromen we tegenkomen. En: je kunt niet alles inblikken. Bij sommige producten wordt de smaak niet lekker omdat het bij het steriliseren doorgaart.’

Vera zou in ieder geval graag nog wat kunstprojecten uitvoeren. ‘Bijvoorbeeld een hele perenboom inblikken. Of een aangespoelde walvis.’ Liesbeth, niet voor niets de zakenvrouw van het gezelschap, denkt commerciëler: ‘Ik wil een blikkenimperium, waarbij we productie ook gaan outsourcen.’

Maar zo ver is het nog niet. Voor nu is het eerste assortiment online te verkrijgen in de webshop van Coco Conserven. Ergens in een hoek gooien kinderen met een bal de eerste blikken omver. Het openingsfeest kan beginnen.

Meer informatie: http://www.cococonserven.nl/. De eerste blikken zijn te koop op http://www.cococonservenshop.nl/.

door: Marrijn Heemskerk