Crowdfunding verbindt, vindt BIND

Het was voor BIND initiatiefnemers Bas Kinsbergen en Judith Pelgrom nog wel even nagelbijten op 17 juli 2016. Nog twee dagen en de crowdfundingtermijn liep af. Twee procent misten ze nog om een oud transformatorhuisje op het Hembrugterrein om te bouwen tot ontmoetingsplek. Maar ze kregen de begroting rond. Méér dan rond. De teller stond uiteindelijk op 102%.

crowdfunding01

‘Echt geweldig, dit geeft zoveel energie!’ zegt Bas. ‘Het gaat niet alleen om het geld, maar ook om de mentale support die je krijgt als zoveel mensen enthousiast zijn over jouw idee. Het werkt heel verbindend, zo’n crowdfundingactie.’

Want BIND ontving van alle kanten support. Er waren ondernemers die tegenprestaties aanboden, zodat donateurs iets terug konden krijgen. Zo kon je in ruil voor een donatie een boost voor je mentale gezondheid krijgen bij Daphne de Leeuwerk of juist voor je fysieke gestel tijdens een capoeirales van Professor Biriba.

Martine van der Hoed (41 jaar, coach en trainer bij Talentfirst)

Mijn man en ik verhuisden twee jaar geleden naar Zaandam. Meteen viel ons oog op Hembrugterrein. Wat een toffe plek. Ik kom graag bij de Yada Yada Market, of als er festivals zijn. Toen las ik in de krant over de crowdfunding van BIND. Wat goed om daar iets te creëren, dacht ik. Ik hoop dat het een bruisende ontmoetingsplek wordt, waar je je thuis voelt. Waar mensen elkaar ontmoeten om nog gavere dingen op het terrein te realiseren. Wij wilden eigenlijk wel meer dan één donatie doen, maar je kon maar één hokje aanvinken. Wel heb ik meteen een e-mail erachteraan gestuurd om ons ook als vrijwilliger aan te melden. Hoe, dat gaan we zien. In de bouw moet je ons niet neerzetten, we hebben niet bepaald rechterhanden. Maar als er straks iets georganiseerd moet worden, zijn we er graag bij!

BIND ontving donaties van 152 mensen en er meldden zich 17 vrijwilligers. Daarnaast kregen zij een tweedehands CV gedoneerd, een volledig geïnstalleerde toiletgroep van de Tegeloutlet en Ron Schiekenberg, meubels van Zuiver en nog meer.

klussenVrijwilliger Henk en Bas werken aan het op maat maken van een oude fabrieksdeur voor BIND.

Zo kan de ontmoetingsplek worden gecreëerd waar Judith en Bas al jaren van dromen. Hier, in het door het Rijksvastgoedbedrijf gedoneerde transformatorhuisje, ontmoeten straks ondernemers van het Hembrugterrein, buurtbewoners, Zaandammers, Amsterdammers, en bezoekers van de nabijgelegen Hornbach elkaar. Binnen met een kop koffie op de bank, of op een – eveneens gedoneerde – barkruk van Dirk van der Kooij. En met lekker weer natuurlijk buiten op een picknickkleedje in het gras.

Bart Mesman (52 jaar, directeur bij Red Audio)

Ik hoorde van Bas over de crowdfunding twee dagen voordat de termijn verstreek. Toen ik hem vroeg hoeveel hij nog nodig had, was de begroting al rond! Ik heb gezegd dat ik graag alsnog bijdraag. Dat kan financieel zijn, of in natura. Met mijn bedrijf doe ik technische productie en verhuur ik faciliteiten ten behoeve van theaterproducties en evenementen. Dan moet je vooral denken aan geluid-, licht- en videoapparatuur. Daarmee zou ik BIND kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een muziekinstallatie in het transformatorhuisje. Of het licht en geluid verzorgen bij de openluchtbioscopen. Ik roep maar wat, BIND moet vooral zeggen waar ze behoefte aan hebben. Ik vind het een mooi initiatief. Het Hembrugterrein bestaat uit een verzameling van prachtige gebouwen en initiatiefrijke mensen, maar er is nog geen plek waar je elkaar ontmoet. Ik woon in de buurt, en ook met mijn bedrijf zou ik ooit nog wel een plek op het Hembrugterrein willen vinden.

Maar BIND wil ook een ontmoetingsplek voor mensen en kunst en cultuur zijn. Met creativiteit als verbindende factor. Bas: ‘Door evenementen met creativiteit en aandacht op te zetten, verrijk je ze.’

Een voorproefje van het soort evenementen waar BIND voor staat, was de buitenbios, waar deze zomer meer dan driehonderd mensen op af kwamen. Welke evenementen er verder allemaal op het program staan, zal de toekomst leren. ‘Wat ontstaat, dat ontstaat.’

Maren Weertman (18 jaar, studente aan theatervooropleiding)

Ik schreef een profielwerkstuk voor mijn VWO eindexamen over hoe Zaanstad kan worden verbeterd om het geluk van de inwoners te vergroten. Mijn conclusie was dat je bestaande panden moet behouden en daar een nieuwe functie aan moet geven. In dat kader kwam ik op de site van het Hembrugterrein. Ik zag BIND met de buitenbios. Wat een leuk initiatief! Toen ik zag dat ze crowdfunding deden, dacht ik: ik ben niet rijk, maar ik kan wel helpen. Ik heb me aangemeld als manusje van alles. Ik hoop dat BIND een plek wordt waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst. Zo´n plek waar je blijft zitten totdat je écht naar huis moet. En dat het Hembrugterrein nog meer gaat leven. Ik vind het zo’n mooi terrein. Het leven en de geschiedenis sprankelen daar gewoon. Het zou mooi zijn als het Hembrug een beetje het NDSM van Zaandam wordt.

BIND-over-ons2Bas zegt altijd maar zo: ‘Stel er komt een dame op leeftijd koffie drinken bij BIND. Ze vertelt dat ze het zo jammer vindt dat de buurtbingo in haar buurthuis is afgeschaft. Dan biedt BIND met alle liefde een plek voor die buurtbingo. Maar dan koppelen we de deelnemers wel aan een kunstenaar of een fotograaf, die er zo een verrassend project van kan maken.

De bedoeling is dat je je altijd welkom voelt bij BIND. En dat je wordt verrast.’

Door: Marijn Heemskerk

Comments are closed