Zaandam krijgt nieuw kunstcentrum

Op het Hembrugterrein in Zaandam komt een nieuw kunstcentrum.

Initiatiefnemer is Amerborgh, de investeringsmaatschappij achter Felix Meritis, De Nieuwe Liefde, de Rode Hoed en het Compagnietheater.

Bron: : Lex Boon – Het Parool
Achter Amerborgh schuilt ondernemer en filantroop Alex Mulder. Zijn investeringsmaatschappij koopt van het Rijksvastgoedbedrijf een monumentale voormalige patronenfabriek met uitzicht op het Noordzeekanaal.

Het beeldbepalende, modernistische gebouw werd na de Tweede Wereldoorlog gebouwd met Amerikaanse Marshallhulp. Het plan is nu er een ‘experimenteel platform voor de kunsten’ van te maken.

Niet alleen beeldende kunst
Amerborgh en het Rijksvastgoedbedrijf, de verkoper, willen niet zeggen wat er voor het gebouw is betaald, maar het zou gaan om een ‘marktconforme prijs’.

Een naam voor het project heeft Amerborgh nog niet. “Zo ver zijn we nog niet, we gaan experimenteren en dus in stappen aan de slag,” zegt Marcia Sookha van Amerborgh.

“We gaan ons niet beperken tot de beeldende kunst, maar willen ook ruimte bieden aan andere disciplines. Het moet een plek worden waar kunstenaars kunnen werken, maar het ook kunnen tonen. En we willen het publiek natuurlijk mooie programma’s bieden, vergelijkbaar met wat we al doen in de stad.”

De omgeving is ruig en dynamisch en de plek is bezaaid met monumenten

Initiatiefnemer Amerborgh ‘viel als een blok’ voor het tweehonderd meter lange gebouw, aldus Sookha.

“Het is een stoer gebouw, met de volle lengte aan het water en ook nog dicht bij Amsterdam. De omgeving is ruig en dynamisch en de plek is bezaaid met monumenten.”

Zaandam - 1 maart 2017 - reportage - Persexcursie bij start verkoop Hembrugterrein -Projectdirecteur Bas Boeker - Verloren Spoor 1

Deze zomer eerste activiteiten
Al voor de verbouwing van het pand wil Amerborgh beginnen met de programmering. Het is de bedoeling dat deze zomer de eerste activiteiten plaatsvinden. Sookha: “Het mooie van een bestaand gebouw is dat je direct aan de slag kunt. Ondertussen zijn wij enorm benieuwd naar de partij die het terrein gaat kopen”

Het is nog onduidelijk wat voor invulling de tweehonderd meter lange kelder van het pand krijgt. Die ruimte werd vroeger als schietbaan gebruikt om munitie te testen.

Het Hembrugterrein werd eind negentiende eeuw aangelegd voor de wapen- en munitiefabrieken van de Artillerie Inrichting en is vorige week door het Rijksvastgoedbedrijf te koop gezet. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er op het terrein zo’n duizend woningen worden gebouwd.

Comments are closed