Het Kunstcentrum op het Hembrug: een plek waar je geweest moet zijn

Het Kunstcentrum Zaandam verkoopt en verhuurt al meer dan 30 jaar hedendaagse kunst aan bedrijven en particulieren. Dit jaar verhuist het centrum naar het Hembrug.
Een interview met directeur Isabella de Jong.

kunstcentrum1_

Heb je zin om te verhuizen?

Ja! Ik wilde al heel lang een plekje op het Hembrug. Eindelijk is het zo ver.

Waarom het Hembrug?

Volgens mij is het Hembrug het culturele hart van de Zaanstreek. Het zal misschien nog even duren voordat dat ten volle te voelen is, maar de potentie is er. En dit is het moment. Wij zijn niet klein, maar ook niet beregroot. Het zal steeds lastiger worden om in te stappen op het Hembrug. Nu kunnen we nog kiezen waar we willen zitten.

En waar is dat?

Wij komen naast Yada Yada. In het gebouw waar vroeger de kardoeshulzendraaierij zat. Geen idee wat dat is, trouwens, een kardoeshuls.

Er wordt goed verbouwd op dit moment. Hoe komt het Kunstcentrum er straks uit te zien?

De kunstwerken die bij ons binnen zijn, bergen we op in oude archiefkasten uit ziekenhuizen. Bovenop die kasten komen onze kantoren. De rest wordt een grote open ruimte die toegankelijk is voor het publiek. Daar komen exposities van onze werken, en nieuw werk. Niet alleen platte kunst, maar ook beelden. En onze winkel met toegepaste kunst en designartikelen krijgt er een plek.

In de verbouwing werken we samen met de Superuse Studios. Zij gebruiken alleen maar gerecyclede materialen. Bijvoorbeeld een functionele ruimte die wordt bekleed met oude bureaubladen van trespa of gebruikte glaswanden van de RET. Het is de bedoeling dat het gebouw iets wordt dat past bij ons DNA en dat van het Hembrugterrein. We willen alleen qua pand al zo attractief worden, dat je er geweest wilt zijn.

kunstcentrum2
De gebouwen worden wind- en waterdicht opgeleverd. Kun je daarin zomaar een collectie kunstwerken opslaan?

Als het goed is, hangt het grootste gedeelte van onze 10.000 werken bij klanten. Maar ja, we investeren behoorlijk om het pand geschikt te maken. We hebben 5 kilometer vloerverwarmingleidingen laten leggen, en het dak is deels geïsoleerd.

Toch moet je er ook weer niet te hoogdravend over denken, hoor. Ik weet niet of je wel eens bij een kunstenaar op een atelier komt? Dat kan behoorlijk tochtig zijn! Nou, die kunstwerken komen bij ons. Wij hebben geen Rembrandts en Van Goghs. Het hoeft niet museaal geconserveerd te worden.

Gaan jullie ook evenementen organiseren?

Ja! Art Zaanstad, oftewel ARTznstd: een kunstbeurs met allerlei verschillende kunstenaars en kunstvormen. Deze zomer is de zesde editie, net zoals de vier voorgaande hier op het Hembrug. En het leuke is: alles wat je ziet, kun je ook huren.

Je had het eerder over het DNA van het Hembrug. Hoe zou jij dat omschrijven?

Het Hembrugterrein is een industrieel terrein, maar het is niet met alleen maar functionele uitgangspunten gebouwd. De gebouwen zijn niet alleen functioneel, maar ook mooi. Bijna alles is onder architectuur gebouwd, en ieder pand heeft zijn eigen karakter. Met belijningen en andere kenmerken die typisch zijn voor het begin van de twintigste eeuw. Het is er ook heel groen, en het heeft iets spannends.

En straks gaat het terrein in de verkoop…

Ja, we zijn heel benieuwd wat er dan gaat gebeuren. Ik hoop dat de koper zorgvuldig met het terrein omgaat. Als ik schetsen zie met enorme hoge gebouwen die uit de grond gestampt zijn, dan denk ik: dat moeten we niet willen. Ik hoop dat de aard en de identiteit van het terrein bewaard blijft.

kunstcentrum3

Wanneer komen jullie deze kant op?

Het hangt er een beetje vanaf wanneer het pand wordt opgeleverd. En dan moeten ook onze plannen nog verder verwerkt worden. Ik verwacht dat we in de zomer van 2017 kunnen verhuizen.

Dat is ongeveer tegelijk met ARTznstd. Ondertussen loopt de huur van ons huidige pand in februari af. Dus 2017 wordt retespannend. Maar gelukkig heb ik nooit stress. Daar doe ik niet aan. Alles komt altijd goed.

Meer informatie over het Kunstcentrum:

http://kunstcentrum.nl/