Liberty festival – belevenis van de beheerder

Liberty Festival, het blijft in de volksmond het militair weekeind heten.
Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat zegt niets.
De voorbereidingen waren laat op gang gekomen maar blijkbaar is dit toch een organisatie met een achterban die daar eenvoudig op inspeelt.
Ruim een week voor het weekeind werd er in het bos al van alles verzameld en klaargezet.

liberty-weekend-06

Vrijdag
Op vrijdag middag rolde het konvooi binnen. Honderden voertuigen en vrijwillige deelnemers bouwden hun kampementen op.
Het leek wel alsof we bezet werden. Allemaal grote jongens en meiden die als hobby in stand houden van militair erfgoed hebben.
Je ziet dat de uniformen niet allemaal meer passen maar we hebben lol en daar gaat het om.
Gezelligheid rond kampvuurtjes en samen de tenten opbouwen. Voor de slaapplekken altijd maar hopen dat er een even aantal is want ja je hebt zelf maar een half tentje en samen heb je een dak boven je hoofd.

liberty-weekend-04

Zaterdag
De slaperige kopjes ontwaken, een slaapzak is toch anders dan je eigen bed maar het weer is fantastisch. De sfeer zit er goed in en er wordt soms al stevig gemarcheerd naar de kantine. Net alsof je terug bent in je diensttijd. De markt wordt ingericht alle privé auto’s moeten uit het gebied. De laatste ronde langs de borden en het kan beginnen. Dan rond 10 uur wordt het serieus. De eerste bezoekers stonden al om half 10 voor de kassa te wachten ze hebben er ook zin in.
De aanvoer vanaf de parkeerplaats met de historische bussen loopt prima. De gang komt erin. Het lijkt wel een militaire operatie zo georganiseerd gaat het allemaal.

liberty-weekend-05
De Russen hebben het wat rustig in dit weekeind daar in het plofbos mar ja die komen ook van zover. De Duitsers en binnenlandse strijdkrachten uit WO 2 zitten gebroederlijk naast elkaar en geven iedereen uitleg. Daar is zelfs een geweer te zien wat hier op Hembrug gemaakt is in 1915 met een notenhout kolf uit het bos ter plaatse. De rondritten met de jeeps gaan de hele dag door en iedereen heeft een smile van oor tot oor.

liberty-weekend-07

Zondag
Een tweede nacht in de tentjes maakt het niet makkelijker maar iedereen heeft er toch weer veel zin in. De opstart gaat bijna probleemloos. Het is overall gezellig druk maar niet overvol. De demonstraties tussen de gebouwen vinden veel bekijks , net echt alsof er een veldslag plaatsvindt. Duitsers tegen Engelsen en verzet en ja hoor daar komen de Amerikanen, toen was het spel snel beëindigd. De schepen voor de wal maken ook hun rondje evenals de ex-brandweerboot van Zaandam “de Weer. Rond de kop van de kaap vinden veel WO 2 activiteiten plaats met ook een link naar WO 1 waar de paarden nog een grote rol speelden in de oorlog. Je hoort dat er zelfs vanuit Engeland groepen aanwezig zijn voor een onderdeel, wat een inzet voor je hobby.

liberty-weekend-01

De koude oorlog en inzet in onrustige gebieden (Libanon, Bosnie, enz.)kon je vinden in het bos met zelfs een compagnie uit Oost-Duitsland kortom genieten voor iedereen. Om half 5 merk je toch dat het op het einde loopt. Er wordt al ingepakt en om 5 uur stroomt het terrein stroomt leeg. Na een uur vraag je je af waar het allemaal gebleven is.

Tekst: Jos van Rijn – beheerder Hembrugterrein