Ondernemer uitgelicht: Britt Das

Britt Das is conceptueel ontwerper, kunstenares en trendwatcher. Afgelopen zomer nam ze met haar Gunpowderstudio intrek in het Carbidgebouw. In het winterzonnetje, dat recht haar studio in schijnt, vertelt Britt meer over zichzelf en haar werk.

GUNPOWDER-188
Wat een heerlijke plek, hier in de zon! Vertel eens, wat is dit voor gebouwtje?

Dit is het Carbidgebouw. Vanuit hier voorzagen ze het Hembrugterrein van licht. Daarbij gebruikten ze carbid. Dat is licht explosief materiaal, daarom staat het gebouw alleen. En vandaar: Gunpowderstudio.

Hoe kwam je hier terecht?

Ik woonde altijd antikraak, vaak in hele grote ruimtes. Bijvoorbeeld in het Hirschgebouw op het Leidseplein. Daar had ik de hele derde verdieping tot mijn beschikking: 1400 vierkante meter. Ik werkte altijd thuis.

Maar toen werd ik zwanger en moest ik van alles regelen waarvoor je een adres nodig hebt. En zo ging ik van honderden vierkante meters naar een appartement van 42 vierkante meter. Thuis werken ging niet echt lekker meer, en vanaf dat moment heb ik een apart atelier. Via een kennis kwam ik op het Hembrug terecht. Ik was meteen verliefd op dit gebouwtje.

GPS 03 kopie

Moest je er veel aan doen?

Nou, het had nog wel wat voeten in de aarde om elektriciteit en water aan te sluiten. En ik heb de muren helemaal schoongespoten met een hogedrukspuit. De kelder was het ergst, want er is geen afvoer. Dus heb ik de hele kelder leeggeschept met emmertjes. Daar ben ik twee dagen mee bezig geweest.

En is het het waard?

Ja! Er hangt een hele fijne sfeer hier. Ik hou ervan dat het niet helemaal spik en span is. Het terrein heeft nog een beetje een ruig randje. Industriële gebouwen, met wilde bloemen die ertussen groeien. Het is hier heel ruimtelijk, ik zit niet midden in het bos, en dicht bij het water. Ik kom oorspronkelijk van Terschelling, dus dat vind ik altijd lekker.

Ik zou alleen wel wat meer contact willen met de medebewoners. Er was vroeger bijna maandelijks een overleg, maar dat is nu niet meer. Daardoor hoor je veel minder. Laatst dacht ik: misschien moet ik hier zelf iets gaan organiseren.

Hou je wel eens evenementen in het Carbidgebouw?

Ja, ik heb hier kort geleden een trendpresentatie gehouden. Ik verhuur de ruimte ook aan bedrijven voor presentaties, fotoshoots, enzovoorts.

Welke trends zie jij?

Je merkt dat kunstenaars steeds serieuzer worden genomen door bedrijven. Vroeger keken bedrijven naar het verleden. Op basis daarvan maakten ze plannen voor de toekomst. Maar de ontwikkelingen volgen elkaar nu zo snel op. Er zijn andere capaciteiten nodig om succesvol te zijn. Je moet op een andere manier kunnen kijken, een risico durven nemen. Niet de gebaande paden bewandelen. Daar zijn creatievelingen goed in.

GPS 10

Wat doe je verder eigenlijk?

Ik heb een achtergrond in de mode, maar dan ben je altijd bezig met een of twee jaar verder. Er worden collecties gemaakt van ik weet niet hoeveel stuks. Daar geloof ik niet meer in. Ik geloof in compact en functioneel, meer tijdloos. Nu maak ik ontwerpen die daarbij passen. Voor mezelf en in opdracht. Meer in de hoek van tailor made interieuroplossingen. Zoals de poef daar tegen de muur, een kast in de vorm van een doolhof, en leren wandkleden.

Hoe zie jij de toekomst van het Hembrug?

Ik hoop dat dit terrein zijn karakter behoudt; dat niet elk stukje wordt volgebouwd. En dat het niet vol met regels wordt. Heb je het al gezien? Sinds twee weken staan er allerlei verkeersborden. Eenrichtingsverkeer zus, doodlopend straatje zo, hier mag je niet meer langs en daar juist wel. Doodzonde.

GPS 05

Wat brengt 2017 voor jou?

In 2017 wil ik mijn eigen collectie zitelementen, wandkleden en kasten in de markt zetten en de Gunpowderstudio verder onder de aandacht brengen. De uitdaging is om het juiste traject te bewandelen om dat voor elkaar te krijgen. Een coach van de Dutch Dream Foundation gaat me daarbij helpen. En ik hoop een agent te vinden, zodat ik zelf mijn focus kan houden op het ontwikkelen van nieuwe ontwerpen. Dat wordt het allerbelangrijkste in 2017.

Meer informatie over de Gunpowderstudio:

www.gunpowderstudio.com
facebook: @gunpowderstudio
instagram: gunpowderstudio

GPS 04