Plant-E op het Hembrug

http://youtu.be/BdlONcj7coI

plan-e_op_het_hembrug_2

ZAANDAM – Een baanbrekende innovatie én een wereldwijde primeur. Dat is Plant-e: een systeem waarbij levende planten elektriciteit opwekken. Op twee plekken in het land, waaronder Zaandam, werd verlichting aan dit systeem aangesloten.

In één van de monumentale gebouwen op HEMbrug in Zaandam was via de satelliet te zien hoe de burgemeesters van Ede en Wageningen op de KennisAs verlichting in een vangrail ontstaken. Daarna was het de beurt aan HEMbrugterrein zelf. Daar koppelden Jacqueline Cramer, Hoogleraar Duurzaam Innoveren, en Marjolein Helder, directeur Plant-e, het systeem aan een lichtinstallatie boven een buitenwerkplek.

Het Rijksvastgoedbedrijf – eigenaar van HEMbrug – onderzoekt innovatieve technologieën die bijdragen aan energiebesparing en CO2-reductie in de rijkshuisvesting en brengt deze in de praktijk. De energietransitie heeft innovaties nodig om nationaal en internationaal duurzaamheidsdoelstellingen haalbaar te maken. Daarom investeert het Rijksvastgoedbedrijf als eerste in het innovatieve ‘Plant-e’ systeem. De gemeenten Ede en Wageningen deden hetzelfde: zij plaatsten het systeem op de KennisAs Ede-Wageningen waar het systeem tijdelijke verlichting in een vangrail naar een viaduct over de A12 voedt. Op termijn wordt deze verlichting vervangen door een lichtkunstwerk boven de A12.

Gelijktijdige lancering
De lancering gebeurde gelijktijdig. Op HEMbrug in de aanwezigheid van onder andere oud-minister Cramer die aan de wieg stond van de herontwikkeling van het terrein. Op de Kennis-As Ede-Wageningen gingen onder luid applaus de tijdelijke lichten in de vangrail aan. ‘Het is hier fantastisch, het werkt’, aldus de enthousiaste burgemeester van der Knaap van Ede. Niet lang daarna flikkerden 300 LED lichtjes in de late schemer op HEMbrug. ‘Wat een mijlpaal’, verzuchtte directeur Helder, die na jaren onderzoek vol trots de eerste praktische toepassing van het Plant-e systeem in werking stelde.

Plant-e
Onder invloed van de zon produceren planten organisch materiaal. Een deel daarvan wordt via de wortels uitgescheiden. Bacteriën rond de plantenwortels breken dit materiaal af. Daarbij komen elektronen vrij. Een koolstofelektrode vangt die energie op. Door koppeling van een tweede elektrode aan de eerste, stromen elektronen van de ene elektrode naar de andere en wordt stroom geproduceerd. Op www.plant-e.com staat meer informatie.

Door Aileen van Tilburg, Dichtbijredacteur

Comments are closed