Met de Zaanboot naar Het Hembrug

Sinds november 2015 kun je met de boot van Amsterdam Centraal naar Het Hembrug. Uw verslaggeefster probeerde het uit. Ze trof een boot zonder boegschroef, maar met Croky chips, drank en een immer vrolijke gastvrouw. Kortom: een leuk uitje.

IMG_8522

Bij pier 14 achter het Centraal Station van Amsterdam klotst het water tegen de kade. Grijze wolken razen langs de hemel, witte koppen dansen op het water. De Zaanboot bonkt tegen de kade.

IMG_8493

Gastvrouw Sandra ontvangt de passagiers op de boot. ‘Ja, het is een beetje onstuimig weer, maar we varen wel gewoon, hoor! Het moet alleen niet harder gaan waaien, want de boegschroef is kapot. Bij nog meer wind wordt het net iets te uitdagend om aan te leggen.’

IMG_8482 IMG_8507

Stipt om 14.00 uur gooit Sandra de trossen los. Schipper Carlos neemt plaats achter het roer. ‘Recht zo die vaart!’ Maar eerst nog even achteruit uitparkeren en een u-bocht maken om richting Het Hembrugterrein te koersen.

Eenmaal op weg verdwijnt Sandra in het kleine barretje. Boven haar hoofd hangt sterke drank, voor haar op de balie staan zakjes Croky chips en gevulde koeken. Haar gastvrouwenblik waart over de strak uitgelijnde tafeltjes. Ieder met een wit tafelkleed, een rode loper en een gele roos in een klein vaasje om het af te maken.

Aan een van die tafeltjes zitten kunstenaar Maarten Heijkamp, zijn vrouw Elena Khurtova en hun zoontje. ‘Normaal gaan we eigenlijk altijd met de auto naar mijn atelier op Het Hembrug,’ vertelt Maarten, ‘maar deze zaterdag wilden we de boot wel eens proberen.’ Hun fietsen mochten ook mee en werden door schipper Carlos op het dak gestald.

IMG_8509

 

Een goed idee om de boot te pakken, als je het aan voornoemde schipper vraagt. ‘Kijk, je kunt wel met de auto of de trein naar Zaandam, maar dan ga je een tunnel in en een kwartier later kom je er weer uit. Nu vaar je langs de Amsterdamse haven.’ Hij wijst op de kranen, tanks, vrachtschepen en silo’s. ‘Dit is waar Amsterdam groot mee is geworden: de scheepvaart.’ Het uitzicht is inderdaad indrukwekkend.

IMG_8518

Rond 14.40 uur leggen we aan het bij Het Hembrugterrein. Carlos hevelt de fietsen over de railing van het dak en geeft ze aan Maarten aan. Dan neemt hij weer plaats achter het roer. Vanuit de deuropening zwaait Sandra ons uit.

Een paar uur later staat ze even zo vrolijk weer in diezelfde deuropening, als ze komen aangevaren voor de terugtocht naar Centraal Station.

Eenmaal terug aan boord evalueren we met een biertje de reis. Gaat Maarten vaker forensen met de boot? ‘Ik weet het nog niet. Vaak heb ik allerlei materialen bij me en dat is net iets handiger met de auto. Maar ik ga mensen die mijn atelier willen bezoeken, er zeker op wijzen. Het is een leuk uitje!’

door: Marijn Heemskerk